Condiții de călătorie în străinătate

Turismul continua cu siguranță, dar  repornește în diferite etape în diferite țări. Deschiderea frontierelor externe se face progresiv și diferențiat în funcție de situația sanitară din fiecare țară și în conformitate cu deciziile luate la nivel european. Monitorizăm zilnic informațiile despre turismul intern și internațional și le actualizăm de îndată ce noile date ajung. Vă aducem la cunoștință o parte din ele pentru unele țări selectate de noi fie pe criteriu de țări învecinate, fie că este interes turistic sporit, fie că deja sunt repuse conexiunile aeriene în și dinspre Chișinău.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Egiptului (ultima actualizare: 11-12-2021)

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Egipt

Începând cu data de 11 decembrie 2021, autoritățile egiptene au stabilit noi restricții de intrare:

• Toți pasagerii curselor aeriene care intră în Republica Arabă Egipt, prin orice aeroport, trebuie să prezinte:

 • un rezultat negativ al testului molecular (PCR) pentru COVID-19, testul nu trebuie să depășească 72 ore pînă la intrare în țară. Orele se vor calcula din momentul (ora) prelevării testului.
 • un rezultat negativ al testului Antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de sosire în Egipt.

• Toți pasagerii care călătoresc din Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Japonia, China, Thailanda, America de Nord, America de Sud, Canada, precum și pasagerii care tranzitează Londra, Heathrow, Paris, Roma și Frankfurt vor avea permisiunea de a prezenta un test PCR negativ pentru COVID-19 realizat cu cel mult 96 de ore înainte de intrarea în țară.

• Testul PCR sau Antigen va fi acceptat dacă îndeplinește următoarele cerințe:

 1. testul ar trebui să fie tipărit și ar trebuie să conțină data și ora recoltării probei biologice, deoarece 72 de ore vor fi numărate din acel moment pentru RT-PCR test, și 24 de ore pentru test Antigen.
 2. testul trebuie să fie efectuat de către un laborator specializat, autentificat prin ștampilă, (fără a fi aplicate pe document corecții și/sau modificări), sau printr-un QR-code care va fi legat de rezultatele analizei pe site-ul oficial al laboratorului.
 3. trebuie indicat tipul probei prelevate pentru tampon
 4. trebuie indicat tipul testului (RT-PCR sau Antigen)
 5. testul se acceptă în arabă sau engleză

Copiii cu vârsta mai mică de 6 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test tip PCR.

În cazul nerespectării regulilor menționate mai sus, analiza va fi efectuată din nou la sosirea pe aeroportul SSH (plata ar putea fi efectuată de pasager).

• Toți pasagerii care dețin un certificat de vaccinare COVID-19 pot intra în Republica Arabă (scutit de testul PCR sau antigen) în următoarele condiții:

 1. certificatul de vaccinare a fost emis de un laborator acreditat din țara efectuării.
 2. conține un QR-code (fără a fi aplicate pe document corecții și/sau modificări).
 3. după 14 zile de la data celei de-a doua doze: Pfizer / Moderna / AstraZeneca / Sinopharm / Sinovac / Sputnik
 4. după 14 zile de la prima doză de: Johnson and Johnson

• Toți pasagerii care au fost în ultimele 14 zile și care sosesc din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini, la sosirea în Republica Arabă, trebuie să efectueze un test PCR (ID NOW COVID -19), chiar dacă pasagerul are un certificat de vaccinare COVID-19.

• Toți pasagerii trebuie să completeze o declarație (formular scris în limba engleză), această declarație va fi prezentată în aeroport la sosire.

Conditii de călatorie pe teritoriul Federației Ruse (ultima actualizare: 11-12-2021)

Toți pasagerii care zboară spre Rusia trebuie să tipărească și să completeze declaraţia.

Regulile de intrare pe teritoriul Federației Ruse, conform categoriilor de pasageri:

Cetățeni ruși:
Cetățenii Federației Ruse trebuie să completeze, până la plecare, un formular special pe portalul serviciilor publice (www.gosuslugi.ru), apoi, în termen de trei zile de la momentul sosirii în Federația Rusă, să încarce rezultatele PCR test pentru COVID-19 în chestionarul completat anterior. Înainte de a primi rezultatele testului PCR pentru COVID-19, este necesar să fie respectat regimul de autoizolare la locul de reședință (ședere).

Cetățeni străini:
Cetățenii Republicii Moldova, precum și străinii cu permis de ședere în Republica Moldova, au dreptul să intre în Federația Rusă, cu condiția ca rezultatul testului PCR negativ să nu fie obținut mai devreme de 2 zile calendaristice înainte de sosirea pe teritoriul Federației Ruse.

Rezultatul acestui test trebuie afișat în aplicația mobilă „Путешествую без COVID-19”.

Important!
Stimați pasageri, înainte de a efectua testul PCR, vă rugăm să verificați laboratoarele acreditate pentru efectuarea testului, înainte de zbor, specificat în aplicația mobilă „Călătorind fără COVID-19”

Recomandăm tuturor pasagerilor să urmarească actualizările și modificările cerute de Federatia Rusă pe saitul web.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Greciei (ultima actualizare: 11-12-2021)

Cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașaportului biometric, poate intra pe teritoriul Republicii Elene, cu respectarea condițiilor de intrare.

Conform deciziei ministeriale comune emisă de Republica Elenă toți pasagerii care călătoresc cu zboruri internaționale către Grecia sunt obligați să completeze și să trimită electronic Formular de localizare a pasagerilor (PLF) nu mai târziu de ziua precedentă înainte de intrarea în țară. Familiile pot trimite un formular comun e-PLF.

Formularul poate fi găsit aici: https://travel.gov.gr/#/

Completarea obligatorie a Formularului de localizare a pasagerilor (PLF) găsit în adresa electronică https://travel.gov.gr/ este extinsă tuturor rezidenților permanenți din Grecia care pleacă pe zboruri internaționale din orice aeroport elen, nu mai târziu decât ziua precedentă de plecare. Pentru informații suplimentare, puteți contacta compania aeriană. Informațiile de contact detaliate ale companiilor aeriene sunt furnizate pe site-ul: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/airlines/

Toţi călătorii trebuie să prezinte unul dintre documentele enumerate (excepție fac copiii sub 12 ani):

 • un test PRC negativ nu trebuie să depășească 72 ore pînă la intrare în țara. Orele se vor calcula din momentul (ora) prelevarii testului. Rezultatul trebuie să fie în limba engleză,franceză, germană, italiană, spaniolă,rusă emis de un laborator acreditat.
 • un rezultat negativ al unui test rapid de antigen efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară
 • confirmarea însănătoșirii (test serologic – de la 2 la 9 luni) sau
 • confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei vaccine)

Suplimentar, la punctele de trecere a frontierei pot avea loc testări aleatorii. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana va fi plasată în carantină pentru 14 zile.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să urmați linkul.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Germaniei (ultima actualizare: 11-12-2021)

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Germania respectând restricțiile impuse de autoritățile germane.

Purtarea măștilor de protecție, este obligatorie la aeroport, la bordul aeronavelor, în autobuze și alte locuri publice.
Sunt permise următoarele tipuri de măști de protecție: medicale, FFP2, KN95.
Nu sunt permise măști de pânză obișnuite.

Începând cu 22.12.2021 pînă la 23.03.2022 cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în Germania fără motiv și fără documente suplimentare, pot intra în țară numai dacă au un certificat de vaccinare complet. Dacă un copil cu vârsta sub 6 ani nu este vaccinat, atunci trebuie să fie însoțit de un adult cu o vaccinare completă.

Pasagerii care intră în Germania trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:

 • un test PCR negativ sau un test antigen negativ efectuat nu mai târziu de 48 de ore înainte de intrarea în Germania.
  Excepție fac copiii sub 6 ani.
 • certificat de vaccinare Covid-19 (14 zile după ultima doză) a vaccinului aprobat în UE.
  Tipuri de vaccin: BioNtech Pfizer / Vaccin modern / Vaccin Astra Zeneca (Vaxzevria) / Vaccin Johnson & Johnson Janssen
 • dovezi ale unei infecții virale anterioare cu SARS-CoV-2 pe baza testelor de laborator (PCR, PoC-PCR sau alte metode de amplificare a acidului nucleic) care au fost efectuate cu cel puțin 28 de zile înainte de călătorie, dar nu mai mult de 6 luni înainte de călătorie).

Certificatele și testele sunt permise în limba engleză, germană și franceză, în format tipărit sau electronic.

Tipuri de vaccinuri acceptabile pot fi găsite aici.

Aceleași condiții se aplică și pasagerilor în tranzit.

Important!

Pentru mai multe informații, vă rugăm să urmați linkul.

Pentru mai multe detalii privind condițiile de călătorie în Republica Federală Germania vă rugăm să accesați următorul link.

Condiții de călătorie pe teritoriul  României (ultima actualizare: 20-12-2021)

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în România dacă sunt sau vin:

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1242 din 8 decembrie 2021, a fost prelungită, cu 30 de zile, starea de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/249083).

Conform Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, aprobate prin HCNSU Nr. 116 din 23 decembrie 2021, Republica Moldova se regăsește în zona verde.

Din 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Începând cu 20 decembrie 2021, persoanele care intră în România trebuie să completeze formularul formularul digital de intrare în România (PLF) (gov.ro).

Măsura carantinei:

Începând cu 10 decembrie 2021, intră în vigoare o serie de restricții noi valabile până în 8 ianuarie 2022. Printre acestea se numără: măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat, cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele care sosesc din statele terțe (inclusiv Republica Moldova) și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele  180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.

Condiții de călătorie pe teritoriul Turciei (ultima actualizare: 11-12-2021)

Începând cu 1 iunie, autoritățile turce au stabilit noi reguli de intrare în țară.

Toți pasagerii cu vârsta de cel puțin 12 ani la intrarea pe teritoriul Turciei trebuie să prezinte unul dintre documentele enumerate:

 • Rezultat negativ al testului PCR pentru COVID-19, testul nu trebuie să depășească 72 de ore înainte de intrarea în țară. Orele se vor calcula din momentul (ora) prelevării testului. În mod obligatoriu, testul PCR pentru COVID-19 trebuie confirmat prin sigiliul și logotipul laboratorului sau instituției medicale unde a fost efectuat testul PCR.
 • Un rezultat negativ al unui test rapid de antigen efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară.
 • Un document care confirmă faptul că s-au administrat 2 vaccinări cu cel puțin 14 zile înainte de data plecării. (2 certificate de vaccinare)
 • Document despre boala COVID-19 pentru ultimele 6 luni

Pasagerii care sosesc sau care au fost în ultimele 14 zile în Marea Britanie, Singapore, Iran, Egipt, Afganistan, Bangladesh, Brazilia, Africa de Sud, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, trebuie să prezinte un test PCR negativ pentru COVID-19 înainte de a intra în țara.

Pasagerii care tranzitează prin Turcia nu au nevoie de un test COVID-19.

 • În cabina aeronavei se va accepta doar 1 bagaj de mână mic cu lucrurile personale strict necesare in timpul zborului (precum geanta de damă sau rucsacul) Acest bagaj, se va plasa sub fotoliul din fața pasagerului. Folosirea compartimentelor de bagaje din salonul aeronavei este interzisă.
 • Bagajul de cabină standard de 8 kg/ cu dimensiunile 50x40x25 va fi predat la cală gratuit.
 • Pasagerii vor fi supuși controlului temperaturii corporale, iar persoanele cu o temperatură corporală de peste 37,5 C sau care vor prezenta simptome specifice Covid 19, nu vor fi admise la zbor.
 • Toți pasagerii trebuie sa poarte măști in interiorul aeroportului și pe durata zborului. (măștile trebuie schimbate la fiecare 4 ore).
 • În cazul apariției unor simptome caracteristice COVID 19 in timpul zborului, pasagerii trebuie să informeze echipajul Bagajul de cală se acceptă în continuare conform biletului.

Important!
Începând cu 15 martie 2021, toți pasagerii care zboară către Turcia trebuie să completeze TRAVELER ENTRY FORM urmând linkul. Declarația trebuie completată în termen de maxim 72 de ore înainte de plecarea în Turcia. Pasagerii trebuie să prezinte declarația înainte de check-in într-un formular tipărit pe hârtie sau să o descarce pe telefon.

La sosirea în Turcia, pasagerii pot fi supuși, în mod selectiv, testului PCR pentru COVID-19, efectuat de Ministerul Sănătății al Republicii Turcia.

Condiții de călătorie pe teritoriul Italiei (ultima actualizare: 11-12-2021)

Conform deciziei Ministerului Sănătății Italian, Republica Moldova este exclusă din „lista D”, astfel sunt introduse noi reguli de intrare, care intră în vigoare din data de 16 Decembrie 2021. Călătoriile spre Italia în scopuri turistice nu sunt permise.

Pasagerii care călătoresc din Republica Moldova sau au tranzitat în ultimele 14 zile aceasta, vor putea intra în Italia doar dacă :

 1. Motivul călătoriei are la bază un contract de muncă.
 2. Călătoria are la bază un motiv de sănătate.
 3. Motivul călătoriei sunt studiile.
 4. Pasagerul are reședință, sau domiciliu în Italia.
 5. Cetățenii EU, pot intra în Italia, chiar dacă nu au reședință, sau domiciliu (valabil și pentru cetățenii moldoveni care dețin pașaport RO)

Toți pasagerii care intră în Italia sunt obligați să prezinte un rezultat negativ al testului pentru COVID-19: RT-PCR, testul trebuie să fie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Italia, sau testul Antigen, care trebuie să fie făcut cu cel mult 24 de ore înainte de sosirea în Italia (certificatele de vaccinare nu sunt acceptate). Copiii sub 6 ani sunt scutiți de efectuarea testelor.

Înainte de zbor este necesar completarea unui formular digital de localizare a pasagerilor Passenger Locator Form. O scurtă instrucțiune despre completarea declarației poate fi găsită aici: Fișier 1Fișier 2Fișier 3

Pasagerii care sosesc în Italia din Republica Moldova vor trebui să treacă printr-o autoizolare de 10 zile la locul de ședere indicat în Formularul de localizare a pasagerilor, după care vor trebui să facă un al doilea test pentru COVID-19.

Mai multe informații pot fi găsite urmând linkul.

Sursele utilizate: Informația a fost colectată din sursele informative ale partenerilor, informările oficiale ale ministerelor externe privind alertele și condițiile de călătorie, precum și recomandările europene oferite prin  instrumentul interactiv Re-open EU, care  actualizează informațiile de care aveți nevoie, pentru a vă planifica cu încredere călătoriile și vacanțele europene, în timp ce rămâneți sănătoși și în siguranță. Pentru alte destinații accesați https://mfa.gov.md/sites/default/files/24.12.2021_alerta_de_calatorie_romania_0.pdf Informația se actualizează permanent!

Pentru informații suplimentare , rezervări bilete de avion, sau vacanțe nu ezitați să ne contactați:

Adresa juridică ILISTUR: mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37, of.110

e-mail: ilis@ilis.md;  mob. (+373) 69557455, 69120573.