Condiții de călătorie în străinătate

Turismul continua cu siguranță, dar  repornește în diferite etape în diferite țări. Deschiderea frontierelor externe se face progresiv și diferențiat în funcție de situația sanitară din fiecare țară și în conformitate cu deciziile luate la nivel european. Monitorizăm zilnic informațiile despre turismul intern și internațional și le actualizăm de îndată ce noile date ajung. Vă aducem la cunoștință o parte din ele pentru unele țări selectate de noi fie pe criteriu de țări învecinate, fie că este interes turistic sporit, fie că deja sunt repuse conexiunile aeriene în și dinspre Chișinău.

Condiții de călătorie pe teritoriul Austriei (ultima actualizare: 07-05-2021)

Turismul intern Turismul  internațional
 • STARE DE URGENȚĂ: Carantină (lockdown – restricții privind libertatea de circulație)
  la nivel național
 • Începând cu data de 8 februarie 2021, autoritățile austriece au anunțat un șir de măsuri
  de deschidere. Părăsirea și aflarea în afara domiciliului va fi interzisa numai între orele
  20.00 – 06.00.
 • Obligația de a purta măști rămâne în vigoare și trebuie menținută o distanță de siguranță de un metru.
 • Hotelurile din Austria treptat revin progresiv la afaceri

 

Landul Tirol este declarat zonă de carantină strictă și va fi supus unei obligații de prezentare la intrare și ieșire a unui testa COVID-19, inclusiv pentru persoanele care se deplasează în tranzit, cu exceptia copilor și a regiunii Tirolul de Est.

Perioada de valabilitate a rezultatelor testului SARS-CoV-2 este standardizată, în cazul testelor antigenice cu 48 de ore și cu testele biologice moleculare (PCR) cu 72 de ore.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Austria dacă dețin:

 • viză de tip D, eliberată de Austria;
 • permis de ședere;
 • documentele necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliței pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

Important!

Cetățenii din țările terțe, inclusiv din Republica Moldova, care vin în Austria și care se încadrează în categoriile mai sus menționate pot intra în Austria numai dacă dețin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 72 ore, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru SARS-CoV-2 este negativ.

Totodată, autoritățile au stabilit obligativitatea ca toate persoanele care intră în Austria urmează a fi plasate în carantină, pentru o perioadă de 10 zile, autocontrolată la domiciliu sau în carantină într-o cazare adecvată, pentru care trebuie prezentată confirmarea disponibilității, ale cărei costuri trebuie suportate din cont propriu și care nu trebuie părăsită pentru perioada de carantină. Persoana va semna o declarație pe propria răspundere că nu va părăsi locația pentru perioada carantinei, decât dacă pleacă imediat din Austria.

După 5 zile de carantină persoana poate efectua un test biologic molecular
SARS-CoV-2, iar dacă rezultatul este negativ, carantina poate fi anulată.

Începând cu data de 15 ianuarie 2021, ora 00:00, este obligatorie înregistrarea electronică înainte de a intra în Austria (Pre-Travel-Clearance – PTC). Formularul de înregistrare PCT va fi disponibil în limba germană și engleză la adresa web https://entry.ptc.gv.at/.

Din data de 10 februarie 2021 sunt înăsprite măsurile de intrare în țară pentru lucrătorii transfrontalieri. Astfel, pentru lucrătorii transfrontalieri, care se deplasează regulat în Republic Austria, este necesar de a prezenta un test negativ COVID nu mai vechi de 7 zile și de a se înregistra online la Pre-Travel-Clearance.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Belgiei (ultima actualizare: 07-05-2021)

Turismul intern Turismul  internațional

STARE DE URGENȚĂ: NU

Restricții de circulație în timpul nopții – între orele 22.00 – 06.00 în Regiunea Capitalei Bruxelles și între 00.00 și 05.00 în Valonia și Flandra. Din data de 8 mai, aceste restricții vor fi înlocuite prin interdicția de a se aduna mai mult de 3 persoane (inclusiv membri ai familiei) în spațiul public între miezul nopții și 05:00.

Începând cu data de 19 aprilie, călătoriile neesențiale din/spre Belgia din/în țările Uniunii Europene sunt permise, însă nu sunt recomandate. Călătoriile neesențiale din/ spre statele non UE rămân interzise.

La reîntoarcerea din zonele roșii testul este obligatoriu în prima și a șaptea zi, iar regimul de carantină (7 zile) obligatoriu. Amendă de 250 euro pentru nerespectare regulilor
impuse de către autoritățile belgiene.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Belgia dacă dețin:

 • un act de sejur permanent belgian și au un contract de muncă

Important! 

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de modalitatea de transport, statut, statul de proveniență, formularul online Passenger Locator Form (PLF), disponibil
la https://travel.info-coronavirus.be/fr.

Pentru persoanele nerezidente în Regatul Belgiei rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat).

Condiții de călătorie pe teritoriul  Bulgariei (ultima actualizare: 07.05.2021)

Turismul intern Turismul  internațional
 • STARE DE URGENȚĂ: NU (începând cu 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită
  cu situația de urgență epidemiologică, care conform deciziei Consiliului de Miniștri al
  Republicii Bulgaria a fost prelungită până la 31 mai 2021).
  RESTRICȚII DE INTRARE (pentru perioada 1.05.2021-31.05.2021)
 • Cerințe și recomandări privind măsurile de igienă și distanțare socială
 • Nu există limitări pentru turiști, provenind din Austria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, plus Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Andorra, Monaco, San Marino și Vatican. Turiștii, care provin din Belgia, Portugalia și Suedia, precum și din Regatul Unit, sunt supuși la 14 zile de carantină.
 • Turiștii care nu sunt supuși carantinei trebuie să depună la inspectorii sanitari de la frontieră o declarație privind observarea măsurilor antiepidemice ale Ministerului Sănătății și recunoașterea riscurilor de COVID-19
Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la
prezentarea unuia din următoarele documente:
a) Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19. Prin
schema de vaccinare se are în vedere numărul de doze solicitate pentru vaccinurile Comirnaty/ BNT162b2, Vaxzevria/ AZD1222, AZD1222, COVID-19 VACCINE Moderna / mRNA-1273, Janssen / Ad26.COV2.S, Covishield (ChAdOx1_nCoV19), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), Sputnik V și o perioadă de cel puțin 14 zile de la ultima doză. Documentul trebuie să conțină numele persoanei, scris cu grafie latină identic cu numele din actul de călătorie, data nașterii, datele când au fost aplicate ambele doze de vaccin, denumirea comercială și numărul partidei vaccinului aplicat, numele producătorului/deținătorului permisului de utilizare, statul care a emis permisul și numele organului emitent.

b) Document care atestă rezultat pozitiv la testul molecular tip PCR sau testul antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 pentru intervalul de la a 15-a la 180-a zi, începând cu data efectuării analizei menționată în document. Documentul trebuie să conțină numele persoanei conform documentului de călătorie, datele instituției medicale care a efectuat analiza, data când a fost efectuată analiza conform metodei PCR sau test antigen, indicarea cu grafie latină a metodei (PCR sau RAT) și rezultatul Pozitiv, care permite interpretarea documentului.

c) Document care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2,
efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.

Tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria se efectuează fără restricții.

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR MOLDOVENI CARE CĂLĂTORESC SPRE BULGARIA PRIN ROMÂNIA
Pentru tranzitarea teritoriului României, vor fi prezentate autorităților de frontieră ale României documentele confirmative privind scopul șederii în Bulgaria (rezervarea la hotel), asigurarea medicală, rezultatele testului sus-menționat și documentele respective de călătorie.
Reamintim, rămâne suspendată temporar, total sau parțial, activitatea prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat romano-bulgare:
– Negru Vodă, județul Constanța;
– Lipnița, județul Constanța;
– Dobromir, județul Constanța;
– Zimnicea, județul Teleorman;
– Turnu Măgurele, județul Teleorman;
– Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).
Ambasada recomandă ca tranzitul, care nu va depăși 36 de ore, sa fie efectuat pe culoarul de tranzit aprobat de autoritățile române pentru transportul rutier: Leușeni, Albița, Tecuci, Focșani, Buzău, București, Giurgiu, Ruse

Condiții de călătorie pe teritoriul Belorusiei (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Circulația internă este permisă.
 • Sunt linii directoare privind distanțarea socială a întreprinderilor și instituțiilor publice din Minsk.

Inclusiv:

 • Restaurantele și cafenelele trebuie să plaseze mese la cel puțin 1,5 metri distanță.
 • Hotelurile trebuie să se asigure că oaspețiilor le va fi testată  temperatura zilnic.
 • Angajatorii trebuie să interzică angajaților bolnavi să lucreze.
 • Sălile de lectură ale bibliotecii sunt închise publicului
 • Evenimente mari din muzee au fost anulate.
 • Saloanele de coafură  și înfrumusețare trebuie să funcționeze numai la programare, cu un interval de minim cinci minute între clienți.
 • Bisericile și alte instituții religioase trebuie să asigure curățarea și dezinfectarea regulată a zonelor publice
 • Compania aeriană Belavia operează deja zboruri internaționale.
 • La momentul sosirii trebuie prezentat  o declarative completată pe cont propriu
 • Toți pasagerii trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Belorusia!

Începând cu data de 16 iunie 2020, compania aeriană belarusă Belavia reia cursele aeriene regulate de pasageri pe cursa aeriană Chișinău-Minsk. Zborurile vor fi efectuate, pentru început, de 2 ori pe săptămână: marți și vineri.

Important! Ministerul Sănătății a Republicii Belarus  a exclus obligativitatea autoizolări la domiciliu pentru Republica Moldova. Totodată, cetățenii moldoveni, care vin în Republica Belarus trebuie să dețină un certificat medical, în limba rusă sau engleză, care atestă rezultatul negativ la testul COVID-19, efectuat cu cel mult 2 zile înainte de la data trecerii frontierei.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Croației (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Circulația este liberă din 11.05.2020.
 • Toți sunt rugați să mențină recomandările generale de sănătate publică privind distanțarea fizică, igiena personală și dezinfectarea.
 • La fel  să retina și să respecte recomandările de sănătate publică care sunt semnalate la intrarea în fiecare unitate de servicii sau ospitalitate.
 • Hoteluri, restaurante, plaje și parcuri naționale au început să se redeschidă publicului
 • Croația și-a deschis frontierele pentru cetățenii UE din 15 iunie.
Cetățenii din Rep. Moldova NU pot călători în Croația, călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment. Pe moment,  vor putea călători doar profesioniștii din domeniul medical, transportatori de mărfuri, membrii misiunilor diplomatice, persoanele aflate în transzit sau cu scop de urgență (cu prezentarea documentelor cofirmative).

Condiții de călătorie pe teritoriul  Ciprului (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Circulația internă este permisă.
 • Angajații sunt obligați să poarte o mască pentru față și trebuie testați pentru coronavirus.
 • Începând cu 29 iunie, aeroporturile sunt redeschise pentru zboruri către/dinspre 36 țări: Australia, Austria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia Elveția, Japonia, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Lichtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Bulgaria, Belgia, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Iordania, Olanda, Spania, Polonia, România, Serbia și Emiratele Unite.
Cetățenii din Rep. Moldova NU pot călători în Cipru, autoritățile cipriote nu au comunicat despre acceptul de a permite intrarea.

Conditii de călatorie pe teritoriul Federației Ruse (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Turismul intern rusesc  a repornit de la 01.06.2020
 • Moscova și Sankt-Petersburg au ridicat cele mai multe restricții.
 • Rusia și-a redeschis parțial granițele.
 • Cetățenii ruși au posibilitatea de a părăsi țara, pentru a avea grijă de rudele bolnave care locuiesc în alte țări, precum și de cei care călătoresc pentru muncă sau pentru studii începând cu 9 iunie.
Cetățenii din Rep. Moldova NU pot călători deocamdată în Federația Rusă, autoritățile rusești nu au comunicat despre acceptul de a permite intrarea în scopuri turistice.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Greciei (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Unele magazinele sunt deschise în baza unor protocoale de igienă specifice.
 • Începând cu 1 iulie, sosirile și plecările internaționale sunt permise în toate porturile, aeroporturile și unele granițe terestre din Grecia, pentru toate statele membre ale UE, Andorra, Monaco, San Marino și Vatican, cu excepția Suediei, care va fi revizuită pe 15 iulie.
 • Toți vizitatorii sunt obligați să prezinte formularul de localizare a pasagerilor (PLF), care este disponibil online, cu cel puțin 24 de ore înainte de călătorie. Vizitatorii vor primi un cod QR care va fi scanat la sosire. Personalul de control al codului QR direcționează pasagerii, în funcție de codul QR, fie în zona de testare Covid-19, fie la ieșire.
 • Vizitatorii supuși testării sunt obligați să se autoizoleze la adresa destinației lor finale, astfel este declarată pe formularul de localizare a pasagerilor (PLF) timp de 24 de ore până la rezultatul testării. În cazul în care acestea sunt testate pozitiv la Covid-19, acestea vor trebui să rămână izolate timp de 14 zile la hoteluri dedicate carantină în întreaga țară.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Grecia dacă sunt:

 • studenți;
 • posesori de permis/drept de ședere;
 • deținători de contracte de muncă pe teritoriul grecesc

Important! Cetățenii Rep. Moldova care intră în Grecia și care se încadrează în categoriile sus menționate  vor efectua pe aeroport testul COVID19 (gratuit) și cazarea într-un hotel special desemnat de autoritățile elene (până la obținerea rezultatelor). În cazul în care testul va fi:

 • negativ – cetățeanului moldovean i se va solicita să se autoizoleze pentru 7 zile;
 • pozitiv – pasagerul va fi suspus carantinei instuționalizate pentru 14 zile;

Nerespectarea carantinei este pasibilă de o amendă de 5000 euro. Aceste decizii sunt în vigoare până în data de 1 iulie, când vor fi anunțate actualizări la subiect.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Germaniei (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Măsurile de distanță și de contact extinse până la 29 iunie: oameni din două gospodării diferite (fără limitare a numărului) sau grupuri de până la 10 persoane se pot întâlni în zonele publice.
 • Instrucțiune de a păstra distanța de 1,5 m între oameni și de a purta masca în transportul public și în magazine.
 • Mișcarea între statele federale este permisă și în scopuri turistice.
 • Magazinele trebuie să respecte normele de igienă. Este permis un număr maxim de persoane, în raport cu dimensiunea magazinului.
 • Restricțiile de călătorie pentru 31 de țări europene, inclusiv statele membre ale UE, sunt ridicate și înlocuite cu recomandări individuale de călătorie.
 • Nu mai există avertismente pentru călătoriile în alte țări asociate Schengen și Marea Britanie, cu excepția Suediei, Finlandei, Spaniei și Norvegiei din afara UE.
 • Pentru alte țări, avertismentul de călătorie rămâne valabil până la 31 august 2020.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Germania dacă sunt sau vin:

 • studenți sau vin la studii;
 • posesori de permis/drept de ședere;
 • deținători de contracte de muncă
 • în scop de reuniune familială
 • cu scop de tratament

Important! Cetățenii Rep. Moldova care intră în Germania au obligația de aflare în carantină pentru 14 zile. Tranzitarea se permite în condițiile în care nu există alternativă și dacă există consimțământul statelor de tranzit pe linia de retur. Prerogativa de admitere în țară aparține ofițerului de frontieră.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Italiei (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Regiunile și provinciile autonome pot anticipa sau amâna deschiderea diferitelor activități, ținând cont de compatibilitatea acestora cu dezvoltarea contagiunii.
 • Președinții regiunilor decid asupra planificării serviciilor de transport public local (autobuz, metrou, tramvai), pentru a evita supraaglomerarea mijloacelor de transport în sloturile zilnice cu cea mai mare prezență de pasageri. Ministrul infrastructurii și transporturilor, de comun acord cu Ministrul sănătății, poate dispune reduceri, suspendări sau limitări ale serviciilor de transport, inclusiv transport internațional, auto, feroviar, aerian, maritim și în apele interioare.
 • Deschiderea către public a tuturor activităților comerciale este permisă, cu condiția să se asigure distanța interpersonală de cel puțin un metru.
 • Clienții vor avea voie să intre în magazine într-un număr fix la un moment dat și vor putea rămâne înăuntru doar pentru timpul necesar pentru achiziționarea bunurilor
 • Este permisă deplasarea către și dinspre următoarele țări: statele membre ale Uniunii Europene, țările care sunt părți la Acordul Schengen, Regatul Unit, Andorra, Monaco, statul Vatican și Republica San Marino.
 • Restricțiile de circulație pentru anumite zone ale țării pot fi restabilite în orice moment în cazul agravării situației epidemiologice.
Cetățenii din Rep. Moldova NU pot călători în Italia, călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Irlanda (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Facilitățile publice în aer liber sunt deschise, inclusiv facilități sportive, site-uri turistice, plaje și plimbări montane, unde se poate menține distanțarea socială de 2 m.
 • Toate magazinele de vânzare cu amănuntul sunt deschise începând cu 8 iunie. Măsurile de distanțare socială sunt obligatorii.
 • Toate călătoriile neesențiale în străinătate către și dinspre Irlanda ar trebui evitate.
 • Pasagerii care sosesc din străinătate sunt de așteptat să se auto-izoleze timp de 14 zile.
 • Pasagerii care sosesc în Irlanda de peste mări sunt obligați prin lege să completeze un formular COVID-19 de localizare a pasagerilor.

Condiții de călătorie pe teritoriul  României (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Magazinele care oferă livrare în exterior sunt deschise (cu excepția mall-urilor, cu excepția cazului în care punctele de vânzare din mall au doar intrări stradale).
 • Magazinele cu acces direct stradal vor avea nevoie de 4 metri pătrați per client și de dezinfectarea periodică a casieriei și a altor zone.
 • Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită până în data de 15 septembrie.
 • De la 15 iunie, ora 0:00, Romania a ridicat obligatia auto-izolarii în cazul a 17 țări, considerate Țări din Zona Verde: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.  În aceste tari, coeficientul de îmbolnăviri noi zilnice la 1 milion de locuitori pe o medie de 14 zile este    sub 5. Acest coeficient asigură menținerea în Zona Verde. Persoanele care provin din aceste țări nu trebuie să se izoleze timp de 14 zile dacă sunt asimptomatice.
 • Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresa.
 • Zborurile către următoarele țări rămân suspendate: IT, ES, DE, FR, AT, BE, CH, SUA, Marea Britanie, NL, Turcia, Iran.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în România dacă sunt sau vin:

 • studenți sau vin la studii;
 • posesori de permis/drept de ședere, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului UE;
 • deținători de contracte de muncă
 • în scop de reuniune familială
 • cu scop de tratament

Important! Cetățenii Rep. Moldova care intră în România au obligația de aflare în carantină pentru 14 zile. Sunt exonerați de la obligativitatea autoizolării doar elevii/studenții care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Republicii Franceze (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Circulația internă națională este permisă.
 • Purtarea măștii este obligatorie atunci când se circulă în transportul public, taxiuri și aeronave.
 • Controlul frontierelor în vigoare.
 • De la data 15.06.2020 nu există carantină obligatorie pentru călătorii din țările europene (statele membre ale UE, precum și din principatele Andorra și Monaco, Islanda, Liechtenstein, Elveția, Norvegia, San Marino și Vatican).
 • Carantină voluntară pentru călătorii din țările care solicită acest lucru călătorilor francezi, prin aplicarea principiului reciprocității (Regatul Unit și Spania)

Cetățenii din Rep. Moldova NU pot călători în Republica Franceză.

Excepție reprezină persoanele, care dețin titlu de sejur francez, contract de muncă, de chirie și asigurare medicală.

Condiții de călătorie pe teritoriul Republicii Cehe (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Hotelurile, campingurile în aer liber și alte servicii de cazare (inclusiv restaurantele și cafenelele lor) sunt deschise începând cu 25 mai 2020.
 • Este permisă deplasarea fără echipament de protecție respiratorie, cu excepția: toate interioarele clădirii, mijloacelor de transport public, toate celelalte locuri unde există cel puțin două persoane pe o distanță mai mică de 2 metri, cu excepția cazului în care aceștia sunt exclusiv membri ai aceleiași familii.
 • Republica Cehă deschide călătoriile internationale începând cu 15 iunie după introducerea unui sistem de clasificare a altor țări în funcție de riscul coronavirusului.
 • Cehii vor putea călători fără restricții către vecinii imediați Germania, Austria, Polonia și Slovacia, împreună cu Ungaria, România sau Bulgaria, ca parte a nivelului său verde. Alte țări sigure includ Croația, Grecia, Cipru, Elveția, statele baltice și Finlanda, Norvegia și Islanda.
 • Cetățenilor din aceste țări li se va permite să nu fie nevoiți să prezinte un test COVID-19 negativ.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Republica Cehă dacă dețin:

 • viză de lung sejur;
 • permis de ședere temporar sau permanent;
 • un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17.05.2020)

Important! Cetățenii Rep. Moldova care intră în Republica Cehă și care se încadrează în categoriile sus menționate pot intra numai dacă dețin un certificat privind testul RT-PCR (COVID-19) negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.

Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

Condiții de călătorie pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • În Anglia este acum permis să ieși din casă mai mult de o dată pe zi pentru exerciții fizice fără limite de timp, atât timp cât se menține distanța socială.
 • Mesajul a fost schimbat din „rămâneți acasă” în „rămâneți în alertă”, deși Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor preferă să rămână cu sloganul original.
 • Persoanele care vin in Marea Britanie vor fi obligate sa se auto-izoleze sub supravegherea autoritatilor timp de 14 zile. Persoanele care nu respecta aceasta regula pot fi amendate cu până la 1.000 GBP.
 • Toți trebuie să poarte masca de protecție în transportul public și în aeronave.

Condiții de călătorie pe teritoriul  Spaniei  (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Redeschiderea magazinelor  variază în funcție de faza în care se află diferitele provincii. În acest moment, întregul teritoriu spaniol se confruntă cu fazele 2 și 3. În faza 2 mall-uri se pot redeschide la 40% din capacitatea lor, fără utilizarea de zone de agrement. În faza 3, magazinele neesențiale pot redeschide până la 50% din capacitatea lor, inclusiv utilizarea zonelor de agrement.
 • În orice condiție, este necesar să se mențină o distanță fizică de cel puțin 1,5 – 2 metri.
 • Controlul și restricțiile de călătorie de  la călătorii din Spațiul Schengen și din afara spațiului Schengen care intră în Spania sunt în vigoare.

Condiții de călătorie pe teritoriul Turciei (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Zborurile și călătoriile cu mașina s-au reluat între marile orașe ale Turciei.
 • Cafenele, restaurantele și  Marele Bazar din Istanbul s-au redeschis.
 • Începând cu data de 11 iunie 2020, Turcia și-a redeschis granitele pentru străini.
 • Granițele terestre cu Iran rămân înca închise.
 • Persoanele care vin în Turcia nu vor fi obligate să se auto-izoleze sub supravegherea autoritaților timp de 14 zile, însă li se va face un consult medical obligatoriu la intrarea în Turcia.

Cetățenii din Rep. Moldova pot călători în Turcia începând cu data 01.07.2020.)

Important! După 01.07.2020, Turcia deschide cursele aerien regulate cu Republica Moldova. În timpul zborului pasagerii vor fi rugați să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării, vor fi examinați și testați, dacă au simtome specifice. Pasagerii cu rezultat pozitiv la testul Covid-19 nu vor fi deportați, urmând a fi tratați pe teritoriul țării.

Condiții de călătorie pe teritoriul Ucrainei (ultima actualizare: 28-08-2020)

Turismul intern Turismul  internațional
 • Guvernul Ucrainei a început ușurarea treptată a anumitor măsuri de carantină COVID-19 în cadrul unui plan de „carantină adaptativă”. Majoritatea regiunilor au implementat acum faza 3 și sunt deschise următoarele servicii și instituții: toate mijloacele de transport în comun, hotelurile, restaurantele și cafenelele, servicii bisericești, evenimente sportive fără spectatori, piscine și săli de sport (cu excepția claselor de grup mai mari de 10 persoane), transporturile inter-regionale, inclusiv călătoriile cu trenul de pasageri pe căile ferate ucrainene.
 • Volyn, Donețk, Lviv, Rivne și Cernăuți rămân în faza 1.
 • Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în cadrul ședinței sale din 26 august curent a decis de a interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în Ucraina, începând cu data de 29 august curent, ora 00.00, până pe 28 septembrie 2020, ora 00.00.
 • Totodată, se menționează faptul că cetățenilor străini și apatrizilor se permite tranzitarea teritoriului Ucrainei în decurs de 48 de ore, în ambele sensuri, cu prezentarea documentelor confirmative.

Cetățenii din Rep. Moldova Nu pot călători în Ucraina. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni NU sunt posibile în acest moment.

Informația se actualizează permanent!

Sursele utilizate: Informația a fost colectată din sursele informative ale partenerilor, informările oficiale ale ministerelor externe privind alertele și condițiile de călătorie, precum și recomandările europene oferite prin  instrumentul interactiv Re-open EU, care  actualizează informațiile de care aveți nevoie, pentru a vă planifica cu încredere călătoriile și vacanțele europene, în timp ce rămâneți sănătoși și în siguranță.

Pentru informații suplimentare , rezervări bilete de avion, sau vacanțe nu ezitați să ne contactați:

Adresa juridică ILISTUR: mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37, of.110

e-mail: ilis@ilis.md;  mob. (+373) 69557455, 69120573.