Condiții de călătorie în Rep. Moldova

Ministerul Afacerelor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) recomandă insistent să evitaţi călătoriile în Republica Moldova în perioada pandemiei de COVID-19 şi să evaluaţi cu atenţie riscurile unei astfel de călătorii. La fel atenţionează că majoritatea statelor aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea intrării dar și ieșirii din anumite zone, închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină. Astfel, călătoria Dumneavoastră ar putea fi afectată de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor adiţional de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

1. Se instituie obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Termenul de 72 de ore se va calcula din ora prelevării probelor/ efectuării testului indicată în actul confirmativ de efectuare al testului.

2. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi nu deţin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • Este obligatorie păstrarea distanței sociale de 1,5 metri în spațiile publice;
  • Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  • Numărul de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional– proporțional este limitat numărului de scaune disponibile in mijlocul de transport, iar pentru transportul rutier în trafic urban în limita a 60% din capacitatea de îmbarcare;
  • Rămâne interzis, până la 15 septembrie, accesul în locurile publice (parcuri, plaje, păduri) în grupuri mai mari de 3 persoane;
  • Rămâne suspendat accesul în zonele sportive și de agrement, precum și organizarea competițiilor/ evenimentelor cultural-sportive.
  • Rămâne interzisă până la 15 septembrie circulația persoanelor de peste 63 de ani în spațiile publice fără necesitate stringentă.
  • Este interzisă până la 15 septembrie părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.
  • Rămân închise bazinele de înot, sălile de fitness, centrele sportive, teatrele, cinematografele, sălile de concerte, muzeele și alte instituții culturale.
  • Este permisă organizarea întrunirilor publice, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.